Åk med elscooter, inte SL!

SL uppmanar stockholmarna till att åka mindre eller välja andra resealternativ för att minimera trängseln på de kollektiva färdmedel som staden har att erbjuda. Så varför inte skippa kollektivtrafiken helt och hållet och i stället prova något annat färdsätt? Om du bara rör dig inom tullarna eller strax utanför kanske en elscooter kan vara ett alternativ att överväga.

Under den rådande coronapandemin uppmanas svenskarna till att minimera sin normala rörelse till den grad att man till och med ska stanna i hemkarantän så långt det bara är möjligt. Men om du ändå behöver ta dig till jobbet eller affärer och liknande är det viktigt att du håller avstånd och väljer färdmedel där du inte behöver möta främmande människor. Alltså undvika kollektivtrafiken helt enkelt. Så om du då inte har bil eller körkort, vilka andra alternativ finns att välja mellan? Ett tips är till exempel att promenera eller ta cykeln, eller så kan du överväga att införskaffa en sparkcykel som drivs av el. En elscooter är enkel och smidig att köra samtidigt som den dessutom är enkel att ta med sig in på till exempel kontoret eller i matbutiken om du inte vill lämna den stående utomhus.

Åk inte med oss, uppmanar SL

Om du kan välja ett annat alternativ, väl inte SL. Det säger lokaltrafikföretagets kommunikationschef när hon svarar på frågor rörande hur SL bidrar till att minska smittspridningen och till Dagens Nyheter meddelar hon att det ordinarie schemat nu är igång igen – men tillhör du en riskgrupp ska du inte åka alls. Så även om trafiken numera går enligt den vanliga tidtabellen vill SL fortsätta uppmana till att resa minimalt och endast i nödfall. Det medför nämligen en stor risk att börja släppa alltför tidigt på restriktionerna och därför är det både Region Stockholm och SL som uppmanar stadens invånare att inte resa med SL eller pendeltågen som driva av SJ.

Kort om när du ska undvika kollektivtrafiken

Åk inte kommunalt om du har symptom som hosta, förkylningssymptom och feber. Behöver du nysa eller hosta när du befinner dig i folksamling ska du alltid göra detta i armvecket och aldrig bara rakt ut eftersom detta, om du är smittad, sprider smittan vidare. Var noga med handhygienen och tvätta händerna varje gång du lämnat hemmet.