Bota sjukdom med genetik

Forskare kommer allt längre mot ett genombrott, nu kan man snart bota sjukdomar med genetik. Och inte vilka sjukdomar som helst, utan sjukdomar man trott inte skulle gå att botas eller bättras alls – såsom anemi eller genetisk dövhet.

Forskningen går framåt. Nyligen kunde forskare återställa hörseln hos personer som fötts utan hörsel, om än bara tillfälligt, men på sikt räknar man med att man ska kunna bota så pass bra att personer med hörselproblem ska slippa hörapparater och andra hörselhjälpmedel. Och nu kanske vi är där. Forskare i England kom nämligen ytterligare ett steg framåt i sin forskning nyligen. Vad man kommit fram till är nämligen att det ska gå att bota sjukdomar och medfödda problem såsom dövhet med hjälp av genterapi.

”– För de flesta av de genetiska sjukdomar som orsakas av en enda mutation finns i dag inget botemedel. Förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna erbjuda effektiv och säker behandling som räcker livet ut. Jag hoppas att vår studie ska ta oss ett steg närmare målet, säger David Liu, genforskare bakom en ny studie som publiceras i tidskriften Nature.” läs mer hos SVT genom att klicka här.

Forskarlaget har hittat ett nytt sätt att rätta till genetiska mutationer, som inte är fullt lika riskfylld som de metoder som redan finns. Vad man i stället gör är att man använder ett genredigeringsverktyg som gör att man inte längre måste förlita sig på att cellens eget lagningssystem gör rätt i sista avgörande steget. Med den nya banbrytande metoden har man i stället designat egna proteiner som på egen maskin tar sig in till DNA i cellkärnan och sedan så rättar man på kemisk väg till de fel som kan finnas här, mutationerna som alltså orsakar sjukdomar. Detta utan att behöva klippa i DNA vilket gör att man slipper oroa sig för riskerna som finns med att DNA-strängen lagas på ett felaktigt vis. På det här sättet räknar man med att kunna rätta till problem med både dövhet och anemi, på ett mer tillförlitligt sätt – och kanske är detta framtiden för modern medicin.