Därför kan det vara bra att köpa hyresrätten

Plötsligt får du nyheter som gör dig lite orolig. Din hyresrättsförening ska ombildas och din lägenhet ska bli bostadsrätt. Det kan förstås vara förståeligt att förändringen känns läskig, men faktum är att den kan innebära många fördelar för dig.

Att bo i en hyresrätt innebär en hel del begränsningar. Du får till exempel inte renovera som du vill och du har aldrig en chans att få tillbaka de pengar du betalar i hyra. När en hyresrättsförening genomgår ombildning till bostadsrätter brukar de boende få chansen att köpa sin hyresrätt. Det kan vara en god affär på många sätt. Här kan du läsa om varför det är så.

”Om du renoverar och höjer värdet på boendet kan du få tillbaka de pengar du investerat vid en försäljning”

Investera i dig själv

När du bor i en hyresrätt betalar du hyra till hyresvärden. När du däremot köper en bostadsrätt kan du se det som en investering i dig själv. Om du renoverar och höjer värdet på boendet kan du få tillbaka de pengar du investerat vid en försäljning. I en hyresrätt är du också mycket begränsad vad det gäller renovering. Du får till exempel inte måla om eller tapetsera hur som helst. Det är det däremot fritt fram för dig att göra om du bor i en bostadsrätt. Vill du göra större renoveringar måste du i och för sig få ett godkännande av din bostadsrättsförening, men det är sällan de sätter stopp för renoveringar som höjer standarden på bostaden. Många tror dessutom att det alltid är dyrare att köpa sitt eget boende än att hyra, men i de områden där marknadshyrorna är mycket höga kan det faktiskt bli billigare.