Forskare lyckades återställa hörsel hos döva

Forskare har genom genterapi lyckats återställa hörseln hos döva möss och nu kan dessa till och med höra något så långt som en viskning – kanske är detta framtiden för att komma till bukt med dålig hörsel även hos människor.

hörsel öraGenom att göra ett enkelt hörseltest kan vi snabbt få reda på om vi har nedsatt hörsel eller inte och sedan göra något åt detta såsom att sätta in plaströr eller bära hörapparat. Men snart kanske vi slipper detta. Enligt Sveriges Radio har nämligen forskare i USA nu testat att bota hörselproblem med hjälp av genteknik och på de döva möss som varit försöksdjur har man lyckats återställa hörseln så pass bra att mössen efter terapin till och med kunde höra något så lågt som en viskning. Något som med andra ord betyder att vi människor inom några år skulle kunna använda oss av denna teknik för bättre hörsel. Men tekniken behöver dock utvecklas en aning först. Enligt forskarna vid Boston Children´s Hospital och Harvard Medical School i USA som genomförde testerna kom nämligen även fram till att det bara fungerade att återställa hörseln hos nyfödda möss, var de tio till tolv dagar gamla så fungerade det inte och det, skriver Sydsvenskan, är nästa steg att ta reda på.

Varför det är viktigt med hörsel

Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att höra bra men en extra viktig har med vår livskvalitet att göra. Att höra dåligt ger en nämligen sämre livskvalitet, och det är sedan länge bevisat och i samband med World Hearing Day den tredje mars publicerades en ny undersökning som fastställer vilka ljud som gör oss människor lyckliga – som vi alltså bör kämpa för att höra lite extra mycket och kanske missar när vi hör sämre. Så vad är det för ljus som vi bör lyssna på? Enligt Hällekis Kuriren är det absolut viktigast att höra ett av våra typiska vårtecken: det första kvittrandet vi hör på vårkanten, det gör oss allra lyckligast. Men det är fler ljud än så som kvalat in på listan och vi bör också lyssna efter bland annat brus från vågor och när personer vi älskar talar om vi vill känna lycka ända in i benmärgen.

Dessa ljud gör oss lyckliga, enligt ny undersökning:

  • fågel på pinneKvitter från småfåglarna på våren
  • Bruset från vågor som slår in över en strand
  • Personen som vi älskar allra högst, dennes röst
  • Skrattande bebisar eller barn, det där genuina glädjeskrattet
  • En brasa som sprakar härligt
  • En katt som spinner
  • Sommarregn som smattrar försiktigt mot en fönsterruta
  • Kaffebryggarens puttrande när den brygger, gärna i kombination med nymalen kaffedoft
  • Skor som går knarrande i nyfallen snö

Sedan finns det självklart en rad andra ljud som gör oss som individer mer lyckliga, men det är upp till var och en att själv komma fram till. Denna undersökning som listan ovan är plockad från gjordes under perioden 27 till 30 januari detta år och är en sammanfattning av svaren från hela 1007 intervjuer som gjorts över internet med både män och kvinnor från 18 år och äldre i runt om i hela Sverige.