Ingen Musse Pigg i Kungsträdgården?

Musse Pigg-maskDet har knappast undgått någon att Stockholm kommer att stå värd för Eurovision Song Contest i år. I Kungsträdgården har Eurovision Village byggts upp. Men är Musse Pigg välkommen där?

Får Musse Pigg besöka Eurovision Village? Det verkar råda delade meningar om detta. Festområdet i Kungsträdgården som har byggts upp specifikt för musiktävlingen skyltar med att alla ska vara välkomna där. Men det sägs att romer har blivit avvisade från området, och därför beslöt en grupp aktivister från HEM (föreningen för hemlösa EU-migranter) för att se om det stämde. De gick in på området, men blev stoppade av en vakt som gav dem en lapp och bad dem att lämna området.

På papperslappen som ordningsvakten visade står att det inte är tillåtet att samla burkar, tigga eller vara utklädd till Musse Pigg och att ”Ni” bör hålla er utanför området för att slippa samröre med polis. Texten är skriven på rumänska och svenska och saknar avsändare.

Varför får man inte vara utklädd till Musse Pigg? Det ska finnas en man i Stockholm som har klätt ut sig till Disney-figuren och tagit betalt för att låta sig fotograferas tillsammans med barn. Det säger Jesper Ackinger, projektchef för festivalen på Stockholms stad, till tidningen Mitt I.

Artikeln om lappen har dock väckt reaktioner, och många har sagt att de kommer att dyka upp i Eurovision Village utklädda till Musse Pigg. Enligt arrangörerna är de välkomna, så länge de inte försöker sälja något.